Certificatul de urbanism este un act de informare emis de autoritățile administrației publice competente (consiliul județean sau primărie) la solicitarea oricărei persoane (fizice sau juridice) interesate cu privire la orice imobil (teren și/ sau construcții) – https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/55794.
1. Ce informații conține și pentru ce se obține certificatul de urbanism?
Potrivit art. 6 din Legea nr. 50/ 1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții și ale art. 31 lit. d) din Legea nr. 350/ 2001, privind amenajarea teritoriului și urbanismul, certificatul de urbanism cuprinde următoarele informații:
- regimul juridic, economic și tehnic al terenurilor și construcțiilor existente la data solicitării, în conformitate cu prevederile planurilor urbanistice și ale regulamentelor aferente acestora ori ale planurilor de amenajare a teritoriului, după caz, avizate și aprobate potrivit legii;
- cerințele urbanistice care urmează să fie îndeplinite în funcție de specificul amplasamentului;
- regimul de actualizare/ modificare a documentațiilor de urbanism și a regulamentelor locale aferente;
- lista cuprinzând avizele/ acordurile necesare în vederea autorizării executării lucrărilor de construire, indicând, totodată, nominal operatorii de rețele tehnico-edilitare care vor emite respectivele avize/acorduri;
- încunoștințează investitorul/ solicitantul cu privire la obligația de a contacta autoritatea competentă pentru protecția mediului, în scopul obținerii punctului de vedere și, după caz, al actului administrativ al acesteia, necesare în vederea autorizării.
Certificatul de urbanism este documentul inițial, obligatoriu, care se obține:
- înaintea depunerii oricăror documentații pentru autorizarea executării lucrărilor de construcții;
- pentru asigurarea aplicării documentațiilor de amenajare a teritoriului și de urbanism aprobate (art. 28, Legea nr. 350/ 2001);
- pentru realizarea de investiții, tranzacții sau oricăror alte operațiuni imobiliare (art. 29, Legea nr. 350/ 2001);
- pentru adjudecarea prin licitație a lucrărilor de proiectare și de execuție a lucrărilor publice și pentru legalizarea actelor de înstrăinare, partajare sau comasare a bunurilor imobile (art. 29, Legea nr. 350/ 2001).
2. În cât timp se eliberează certificatul de urbanism și ce valabilitate are?
Certificatul de urbanism se eliberează solicitantului în termen de cel mult 15 zile calendaristice de la data înregistrării cererii, menționându-se în mod obligatoriu scopul emiterii acestuia. Termenul legal se decalează cu numărul de zile necesar solicitantului pentru a elabora modificările/ completările aduse documentației inițiale, ca urmare a notificării precum și a depune și înregistra documentația completă. Emitentul certificatului de urbanism stabilește termenul de valabilitate pentru un interval de timp cuprins între 6 și 24 luni de la data emiterii.
Valabilitatea certificatului de urbanism încetează dacă:
- titularul renunță la intenția de a mai construi, situație în care are obligația de a notifica acest fapt autorității administrației publice emitente;
- titularul nu solicitată prelungirea valabilității certificatului de urbanism în termenul legal de 15 zile înaintea expirării acesteia.
Certificatul de urbanism poate fi prelungit numai de către emitent, la cererea titularului formulată cu cel puțin 15 zile înaintea expirării acestuia, pentru o perioadă de maximum 12 luni, după care, în mod obligatoriu, se emite un nou certificat de urbanism.
Certificatul de urbanism nu conferă dreptul de executare a lucrărilor de construire, amenajare sau plantare (art. 29 alin. (4), Legea nr. 350/ 2001) și nu ține loc de autorizație de construire/ desființare (art. 19 alin. (4) , Ordin nr. 839/ 2009).