Expertiza tehnică judiciară

21-10-2024

Odată cu evoluția societății în ansamblu și a sistemului judiciar, expertiza judiciară este tot mai des întâlnită în soluționarea litigiilor.

1. Cine solicită expertiza tehnică judiciară?

Activitate cu caracter tehnic, coordonată din punct de vedere administrativ de Ministerul Justiției, expertiza tehnică judiciară este elaborată de un expert judiciar atestat potrivit prevederilor Ordonanței nr. 2/ 2000 privind organizarea activității de expertiză tehnică judiciară și extrajudiciară, cu completările și modificările ulterioare – https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/20653. Expertiza tehnică judiciară se realizează din dispoziția unui organ de urmărire penală, a instanțelor judecătorești sau a altor organe cu atribuții jurisdicționale (art. 4, Ordonanța nr. 2/ 2000).

Potrivit art. 330 alin. (1) din Codul de procedură civilă, instanța dispune expertiza tehnică judiciară când consideră necesar să cunoască părerea unor specialiști în vederea lămuririi unor fapte/ împrejurări pentru soluționarea cauzei, sens în care numește, la cererea părților sau din oficiu, 1 sau 3 experți.

2. Desemnarea expertului

Procedura numirii expertului este reglementată de Codul de procedură civilă (https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/14027). În situația în care părțile aflate în proces nu se înțeleg asupra numirii experților, Codul de procedură civilă prevede la art. 331 alin. (1) că „se vor numi de către instanță, prin tragere la sorți, de pe lista întocmită și comunicată de către biroul local de expertiză, cuprinzând persoanele înscrise în evidența sa și autorizate, potrivit legii, să efectueze expertize judiciare”. Instanța va indica, în scris, prin încheiere sau prin ordonanță, obiectul expertizei și întrebările la care experții trebuie să răspundă.

Totodată, instanța stabilește data depunerii raportului de expertiză (de regulă, cu cel puțin 10 zile înainte de termenul fixat pentru judecată), fixează onorariul provizoriu, avansul pentru cheltuielile de deplasare (în situația în care efectuarea expertizei presupune deplasarea expertului în altă localitatea decât cea în care domiciliază) și comunică biroului local pentru expertize tehnice judiciare numele expertului desemnat să o efectueze.

3. Raportul de expertiză

În urma procesului de cercetare și analiză a documentației tehnice referitoare la speța în cauză, în vederea realizării expertizei tehnice, expertul judiciar elaborează un raport pe care îl va depune la instanță. Raportul de expertiză reprezintă un mijloc de probă.

Raportul de expertiză cuprinde o parte introductivă în care se menționează organul care a dispus efectuarea expertizei, data la care s-a dispus depunerea acesteia, numele și prenumele expertului sau ale experților, specialitatea acestuia/ acestora, data întocmirii și finalizării raportului de expertiză, obiectul acesteia, etc. În cuprinsul raportului se descriu operațiunile de efectuare a expertizei, obiecțiile sau explicațiile părților, precum și analiza acestor obiecții ori explicații pe baza celor constatate de expert sau de specialist. În final, raportul cuprinde răspunsurile la întrebările puse și opinia expertului asupra obiectului expertizei.

Onorariul pentru efectuarea expertizei tehnice judiciare se stabilește de către organul care a dispus expertiza în funcție de complexitatea lucrării, de volumul de lucru depus și de gradul profesional ori științific al expertului.