1. Ce este Planul urbanistic general?
Planul urbanistic general (PUG) reprezintă documentația de urbanism care stă la baza dezvoltării unei unități administrativ-teritoriale de bază. Prin planul urbanistic general se determină ansamblul terenurilor de orice fel, cu/ fără construcții, organizate și delimitate ca trupuri independente, plantate, aflate permanent sub ape, aflate în circuitul agricol sau având o altă destinație, înăuntrul căruia este permisă realizarea de construcții. (https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/55794).
PUG are caracter director și strategic, dar și de reglementare, fiind un instrument de planificare care trebuie respectat la elaborarea oricărui proiect de investiții de interes sau de utilitate publică. Astfel, potrivit art. 17 alin. (2) din Ordin nr. 233/ 2016 privind amenajarea teritoriului și urbanismul: ”Planul de acțiune pentru implementare și programul de investiții publice propuse prin planul de urbanism general evidențiază acțiunile, denumirea investițiilor, valoarea estimată a acestora, sursele posibile de finanțare, etapizarea realizării investițiilor, stadiul implementării acestora la momentul realizării programului și părțile responsabile de implementare”.
Planul urbanistic general se află din punct de vedere al planificării urbane pe o poziție superioară față de Planul urbanistic zonal (PUZ) și Planul urbanistic de detaliu (PUD) și se elaborează la nivelul fiecărui municipiu, oraș și comună. Planul urbanistic general se actualizează la maximum 10 ani, iar propunerea de actualizare sau de prelungire a valabilității sale se avizează de către autoritățile publice de la nivel central sau județean.
2. Ce cuprinde PUG?
Planul urbanistic general cuprinde piese scrise și desenate cu privire la:
- diagnosticul prospectiv;
- strategia de dezvoltare spațială a localității;
- regulamentul local de urbanism aferent acestuia;
- planul de acțiune pentru implementare și programul de investiții publice;
- planul de mobilitate urbană.
Planul urbanistic general cuprinde reglementări pe termen scurt, mediu și lung la nivelul întregii unități administrativ-teritoriale de bază. Astfel, PUG reglementează:
- pe termen scurt: stabilirea și delimitarea teritoriului intravilan în relație cu teritoriul administrativ al localității; modalitatea de utilizare a terenurilor din intravilan; zonificarea funcțională în corelație cu organizarea rețelei de circulație; delimitarea zonelor afectate de servituți publice; modernizarea și dezvoltarea infrastructurii tehnico-edilitare; stabilirea zonelor protejate și de protecție a monumentelor istorice; zonele care au instituite un regim special de protecție prevăzut în legislația în vigoare; formele de proprietate și circulația juridică a terenurilor; precizarea condițiilor de amplasare și conformare a volumelor construite, amenajate și plantate; zonele de risc natural delimitate și declarate astfel, conform legii, precum și la măsurile specifice privind prevenirea și atenuarea riscurilor, utilizarea terenurilor și realizarea construcțiilor în aceste zone;zone de risc datorate unor depozitări istorice de deșeuri.
- pe termen mediu și lung: evoluția în perspectiva a localității; direcțiile de dezvoltare funcțională în teritoriu; traseele coridoarelor de circulație și de echipare prevăzute în planurile de amenajare a teritoriului național, zonal și județean; zonele de risc natural delimitate și declarate astfel, conform legii, precum și la măsurile specifice privind prevenirea și atenuarea riscurilor, utilizarea terenurilor și realizarea construcțiilor în aceste zone; lista principalelor proiecte de dezvoltare și restructurare; stabilirea și delimitarea zonelor cu interdicție temporară și definitivă de construire; delimitarea zonelor în care se preconizează operațiuni urbanistice de regenerare urbană.